logo

Laserové gravírování

Vygravírovat monogram nebo logo firmy na konkrétní výrobek již není žádný problém. Jediným limitem je velikost výrobku, ten se musí vejít do gravírovacího stroje. Maximální velikost výrobku, na kterém je laserové gravírování prováděno je 31 x 21 cm.

Nabídka laserového gravírování do kůže a dřeva.

Jelikož nabízím gravírování do dřeva i kůže, doporučuji nejdříve kontaktovat mne s poptávkou, aby bylo gravírování k Vaší spokojenosti. Zde se můžete podívat na již provedené laserové gravírování do dřeva i kůže.

Jak takové gravírování probíhá se podíváme v následujícím videu.

publikováno: 02.07.2017



Tvorba koženého zápisníku.

Velice jsem si oblíbil kožené zápisníky pro cestovatele v japonském stylu. Jsou jednoduché na výrobu, zároveň jsou velice praktické pro uživatele. Rozhodl jsem se sepsat jednoduchý návod jak vyrábím kožené zápisníky, doplňený o spoustu fotek.

Postup výroby kožených desek zápisníku

Nejprve vyříznu požadovaný tvar do kůže. Je to obdélník 22x26 centimetrů. Používám k tomu skalpel nebo seřezávací nůž.

řezání kůže.jpg hovězí useň.jpg

Rohy seříznu do kulata a hranořízkem seříznu hrany, který následně zakulatím a zaleštím. Je to poměrně pracná a časově náročná činnost, ale vyplatí se. Vysekávacím průbojníkem číslo 4 vyseknu otvory pro oděvní gumu.

zakulacené hrany zápisníku.jpg vysekané otvory v kůži.jpg

Dle přání zákazníka zvolím odstín a barvu mořidla a zápisník několikrát namořím do požadovaného odstínu a sytosti barvy. Nechám přes noc vyschnout a kožený obal naimregnuji balzámem na kůži.

moření koženého zápisníku.jpg červené desky.jpg

Postup výroby náplní pro zápisník

Vyrovnám papíry velikosti A4 a přiložím tvrdší papír, který bude plnit účel desek.

složené papíry a4.jpg vyskládané papíry zápisníku.jpg

Papíry sešiji nebo secvaknu sponkovačkou a následně zaříznu na požadovaný rozměr (21x11cm).

příprava pro šití.jpg zápisník po sešití.jpg

Vložím gumičky a připevním bloky do zápisníku.

bloky pro zápisník.jpg vnitřek zápisníku.jpg

Tak a kožený zápisník je na světě. Na přání zákazníka je poté zvolena finální podoba, kterou dotvoří třeba monogram majitele či je možné na zápisník něco vygravírovat.

kožený zápisník červený.jpg kožený zápisník hnědý.jpg

Zde je vygravírována mapa světa, které přesně vystihuje účel cestovatelského zápisníku.

gravírování amerika.jpg zápisník mapa světa.jpg

publikováno: 23.11.2019



Kožené pouzdro pro sekeru

Každý řemeslník potřebuje mít své nářadí připravené k použití a při ruce. To mi potvrdil pokrývač, který mi dělal krytinu na střeše dílny i bytu.

pouzdro na sekeru4.JPG

Jeho požadavek zněl jasně: Hele když tedy děláš z té kůže.. Potřebuji kožené pouzdro na tuto sekerku, abych ji mohl nosit na opasku a nepřekážela mi při pohybu po střeše. Nějak to vymysli.

pouzdro na sekeru1.JPG

Jednoduché kožené pouzdro s možností nošení na opasku

Obkreslení základního tvaru a vystřihnutí šablon z papíru.

pouzdro na sekeru0.JPG

Překreslení na kůži a vyříznutí z kůže.

pouzdro na sekeru6.JPG

Slepení koženého pouzdra a snýtování.

pouzdro na sekeru9.JPG

Namočení do vody a dotvarování přímo na sekerce.

pouzdro na sekeru8.JPG

publikováno: 17.03.2017



Kožené pouzdro na zapalovač ZIPPO

Zapalovač je dnes nepostradatelná věc denní potřeby nejenom pro milovníky tabáku.

kvalitní kožené pozdro

No a když už máte kvalitní zapalovač, například Zippo, tak se hned otevírá otázka, kam onen zapalovač uložit. Z toho důvodu jsem si vyrobil kožené pouzdro s průvlekem na opasek.

Tvarování kůže

Kůži jsem vytvaroval přímo podle zapalovače. Zapalovač je tak sice dost na fest, ale kůže časem povolí a zapalovač půjde snáž vytáhnout.

kožené pouzdro zippo pouzro

Průvlek na opasek

V zadní části pouzdra jsem vytvořil průvlek pro pásek. Nyní mohu nosit zapalovač třeba vedle zavíracího nože a nezabírá další místo v kapse.

zippo pouzdro kožené pouzdro na zapalovač

Dílo dokonáno :-)

zapalovač zippo

publikováno: 02.03.2017



Kožená manžeta řadící páky

Před téměř třemi lety jsem si pořídil ojetou Škodu Octávii. Hned jsem našel několik nedostatků, které jsem si vypsal a postupně je začal řešit. Příkladem může být orezlá přední kapota nebo prasklá maska chladiče. Jedna z věcí kterou jsem chtěl vyřešit byla značně jetá koženková manžeta řadící páky.

stará manžeta koženková manžeta řadící páky

Zjistil jsem si cenu kožené manžety a záležitost odložil. Až nyní jsem se na tu odrbanou manžetu již nemohl dívat a pustil jsem se do díla. Výsledek můžete posoudit sami. Narovinu říkám, že jsem si myslel že to bude snažší. Ale s výsledkem jsem spokojen.

Kožená manžeta řadičky Mažeta řadící páky Kožená manžeta řadící páky

Moje Oktávka je zase o něco krásnější. :-)

A aby to nebylo mé motorce líto, vyrobil jsem i něco pro ní. Kožený obal na nářadí.

kožený obal ruční šití kůže obal na nářadí Kožené pouzdro na nářadí Kožené pouzdro na motorku

publikováno: 07.02.2017



Kožený popruh na fotoaparát

Originální popruh dodávaný k fotoaparátu bývá vzhledem k nutnosti nižší ceny nevalné kvality. Pří nákupu nové techniky je hlavní věc přece fotoaparát, na doplňky již moc zákazníků nekouká a proto výrobci nepoužívají kožené materiály, které jsou dražší a hůře se zpracovávají než běžně používaný nylon.

Kožený popruh

Skutečné kvality koženého popruhu na digitální zrcadlovku ocení každý profesionál, který používá těžkou zrcadlovku s různými objektivy každý den několik hodin. Nylonový popruh na holé kůži není po několika minutách nic příjemného a pokožka může být podrážděná. Fotograf se poté hůře soustředí na svojí práci.

Kožený popruh pro fotoaparát

Pravá kůže, která je použitá na našich kožených popruzích je díky svému zpracování velice příjemná i na nechráněné pokožce.

Kožený popruh foto

Navíc každý hned pozná, že majitel fotoaparátu svůj fotoaparát používá denně a že jeho majitel není žádný amatér, který se spokojí s běžně dodávaným nylonovým popruhem.

Kožený popruh pro dalekohled

Samozřejmě je možné tento popruh použít i na dalekohled.

Popruh na dolekohled

publikováno: 07.05.2016



Kožené pouzdro na nůž

Výběr vhodné tříslo-činěné hovězí usně

Je potřeba vybrat dostatečně velký kus kůže, protože při tvarování je potřeba kůži (useň) uchytit k pevné podložce aby byla fixována a lépe se tvarovala. Já jsem zvolil kvalitní třísločiněnou hovězí hlazenku.

kvalitní kůže

Výroba koženého pouzdra

Nejdříve kůži namočím. Doporučuji alespoň na 10 minut ve vlažné vodě. Poté si rozvrhnu jak hodně bude kožené pouzdro překrývat nůž nebo jiný předmět pro který pouzdro tvořím. Nůž obalím do potravinářské fólie aby se do nože nedostala vlhkost. Následně položím na nůž namočenou kůži a začnu hladítkem tvarovat.

výroba pouzdra na nůž

Po základním vytvarování kůži přichytím ke dřevěné podložce. Použil jsem obyčejné hřebíky, protože jsem nenašel sponkovačku. Přichycenou kůži dále tvaruji podle nože. Tvaruji tak dlouho dokud kůže nezačíná držet tvar a schnout.

tvarování usně

Průvlek na opasek

Zadní část pouzdra vyrábím ze dvou kusů kůže svrchní částí směrem od nože. Vyříznu průvlek na opasek, který může být vodorovný, svislý nebo šikmý, záleží na způsobu nošení nože na pásku. Zadní část pouzdra je potřeba slepit, ale při lepení vynechat místo kde je onen průvlek. Já používám Patex Chemopren na kůži.

Slepení s sešití pouzdra

lepení pouzdra na nůž

Tvarovanou část pouzdra přilepím k zadní části. Vyznačím si stehy a šídlem vytvořím dírky. Přední i zadní část sešiji a stehy lehce zatlačím hladítkem do pouzdra. Nyní už jen obrousím hrany pouzdra a případně pouzdro nabarvím na požadovaný odstín.

šití koženého pouzdra

A kožené pouzdro na zavírací nůž je hotové. Co říkáte na výsledek?

kožené pouzdro na opasek

publikováno: 04.08.2016



Para náramek z padákové šňůry vyrobený ručně a na míru.

Survival náramek pro přežití

Survival náramek je náramek upletený z padákové šňůry, která má vinikající poměr cena x hmotnost x nosnost x objem. Samozřejmě, že dnes existují mnohem vymakanější materiály, ale pro svojí cenu se stále paracord (padáková šňůra) drží na špičce v oblíbenosti u lidí zabívajcí se survivalem neboli přežitím při nepředvídatelných událostech.

V každém upleteném para náramku jsou 2-4 metry této šňůry, která při rozpletení náramku může v krizových situacích i zachránit život. Člověk se nedostává do krizové situace denně, proto je potřeba náramek nosit stále na ruce. Příkladů použití je plný internet, ale moje zkušenosti jsou trochu praktičtější. Ne každý den zachraňuji životy. Paracord mohu využít, když je potřeba něco připevnit k vozidlu, ať už na motorku nebo na střechu auta. K opravě oděvu, místo opasku nebo jako tkanička do boty.

Nechat si vyrobit náramek z padákové šňůry neboli paracordu dle svých specifikací a potřeb využil již nejeden zákazník. Od jednodušších jednobarevných náramků jsme se dostali až do různobarevných či pestrobarevných kombinací náramků.

Součástí každého survival náramku je ergonomicky tvarovaná přezka v černé (nebo jiné) barvě, s píšťalkou nebo bez. Vše na přání konkrétního člověka.

Co bude následovat dalšího? Třeba opasek z padákové šňůry? Může být :)

náramek fire

Náramek na přežití s píšťalkou.

náramek na přežití

  • V barevných kombinacích se meze nekladou. Veselé a zářivé odstíny jsou zřejmě opět v kurzu.

paracord

Náramky na míru jsou k dispozici zde

woodland

  • Foceno při zkoušení na ruce zákaznice, která byla nad míru spokojená a to nás těší :-)

Máte již také svůj survival náramek?

publikováno: 19.04.2016



Kožený řemínek pro hodinky mechanické Prim

První pokus o výrobu koženého řemínku pro památeční hodinky značky Prim. Jedná se o strojek 17 jewels (model bez datumovky) Hodinky jsou památeční, protože patřili mému dědovi.

Zda se řemínek povedl můžete posoudit na fotografii níže.

kožený řemínek

Svrchní materiál je hovězinová probarvená useň v černé barvě, která byla štípnutá na 1 mm. Tato kůže je podlepena a prošita jemnější semišovou kůží, která je velice příjemná na dotek. Niť jsem použil voskovanou nylonovou v černé barvě. Zapínání je z původního řemínku, který se po pár týdnech rozpadl.

Upřímně řečeno, myslel jsem si, že kožený řemínek bude na výrobu snadnější, než ve skutečnosti byl.

publikováno: 17.04.2016



Kožený obojek

Obojek by měl být vyroben z kvalitní hovězí usně a ty lepší obojky jsou navíc podšité jemnou kůží, tak jako ty naše. Neméně kvalitní musí být kování. Ocelové D může být potenciálně nejslabší článek celého spojení obojku s vodítkem.

kožený obojek

U levnějších obojků nebývá ocelové sedlářské D svařené a dochází k postupnému rozevírání sedklářského Déčka, až dojde k jeho uvolnění a tím uvolnění spoje mezi vodítkem a obojkem. Naše obojky mají sedlářské Déčka dvě a jsou samozřejmě svažené do celistvého tvaru a mají lesklou chromovou úpravu. Kožený obojek z naší nabídky se zapíná přezkou s tzv. rolnou, která usnadňuje zapínání obojku. Celková pevnost a životnost kožených obojků je podtržena snýtováním pomocí čtyř kvalitních sedlářských nýtů a dalších dvou nýtů kteří drží druhé sedlářské Déčko na svým místě.

kvalitní obojek

Správná velikost obojku

Utažením obojku s rezervou dvou prstů, které se pod obojek vloží před utažením se docílí správného utažení obojku. Kožený obojek narozdíl od stahovacího ocelového by neměl psa škrtit, proto je potřeba zkontrolovat správné utažení. Každé plemeno mívá jiný obvod krku, vhodnou délku zjistíte například změřením původního obojku. Pro zjednodušení výběru přidáváme předhled přibližných obvodů krků nejšastějších středních a velkých plemen psů.

Nejen délka ale i šířka je důležitá, u kožených obojků platí, že čím je obojek delší, tím je i širší. Ve výsledku to znamená, že nejkratší obojek je 35 mm široký a ten nejdelší je 45 mm široký.

Obvod krku jednotlivých plemen psů:

Barva obojku

Volba barvy obojku je čistě na osobním vkusu majitele, jen podotýkáme, že není problém se dohodnout na individuálním barevném řešení. Ve výsledku může mít černý obojek červené nebo bílé šití.

obojek

publikováno: 29.01.2016



Opasková přezka

Opaskové přezky a spony rozdělujeme podle způsobu připevnění k opasku do tří kategorií. Přišitá, přinýtovaná a nacvaknutá.

Přišitá přezka

Námi hodně propagovaný způsob připevnění spony k pásku. Přišití opaskové spony k opasku je sice nepracnější ze všech způsobů, ale také vypadá nejlépe. Šitý opasek = přišitá přezka.

Pevná opasková kůže se musí v místě přišití spony nejdříve ztenčit, protože takto kvalitní a houževnatá kůže by se jen těžko ohýbala o 180°. Následně se spona přišije.

Takovýto pásek má dlouhou životnost a vypadá velmi dobře.

Příkladem šitého pásku může být tento pásek do džín.

přezka na opasek

opasková spona

Pozn.: foceno na opasku, který má za sebou 5 let používání.

Přinýtovaná přezka

Relativně pevný, ale nevzhledný způsob jak uchytit sponu k opasku. V principu může jít buď o nýty nebo o šrouby, rozdíl je pouze v tom, že nýty jsou pevně spojené a šrouby lze povolit a opasek je možné dodatečně zkrátit. Ke konci opasku je spona přidělána pomocí další (tenčí) kůže, kterou se opasková spona provlékne a kůže se snýtuje (sešroubuje) s opaskem.

Tuto metodu nevyužíváme. Je sice jednoduchá pro výrobu opasku, ale ve výsledku je opasek v místě zapínání moc tlustý a nehezký.

Nacvaknutá přezka

Velice snadný a relativně hezký způsob přidělání přezky k opasku. Musí se použít přezka se speciálním upínacím mechanizmem, který zajistí přezku na opasku.

Využití má pouze u společenských opasků, kde je kladen vyšší důraz na estetiku. Hlavní výhodou je, že může majitel takovéto přezky kombinovat více kožených pásků v různých barvách kůže s různými přezkami.

Tento způsob využíváme například tu tohoto pánského společenského opasku.

spona na pásek

přezka na pásek

Pozn.: pásek na fotografiích má také již pár let za sebou.

publikováno: 27.10.2015



Cestovatelský zápisník ve stylu midori

Když se mi něco líbí a chci si to pořídit často se zděsím ceny produktu, který mi padl do oka. Jelikož také prodávám kožené produkty, tak si mohu lehce spočítat náročnost i výrobní náklady.

kožený zápisník

Co je Midori traveler's notebook?

Japonský zápisník Midori, made in Thailand... Kožený obal a celkem propracovaný systém upínání zápisníků (náplní) pomocí gumiček úplně odstranil jakýkoliv jiný upínací mechanizmus zmámý z zápisníků běžně dostupných tady v Evropě a zároveň zlevnil výrobu (cena gumičky vs. cena kovolého upínacího mechanismu)

Náplně do zápisníku si samozřejmě vyrobit nemohu, protože se jedná o japonský (asi rýžový) papír, ale kožený obal by problém neměl být. Však se o tom za chvíli přesvědčím.

Kultovní záležitost

kožený diář

Na internetu jsem oběvil mnoho názorů, že se jedná o kultovní záležitost a že není možné tuto "duši" při vlastní výrobě vtisknout do cestovatelského zápisníku. No, také mám rád kultovní věci, ale obal na zápisník je obal na zápisník. Já sám jsem nedávno přinesl z půdu starý šicí stroj po pradědovi a chystám se ho zprovoznit a pracovat na něm. Měl jsem možnost koupit šicí stroj elektrický, ale radši zainvestuji do tohoto rodinného pokladu. To je pro mě srdcová záležitost, ne nějaký Japonský obal na zápisník vyrobený v Thajsku. Možná pro mě bude mít ještě vetší cenu, právě proto, že jsem byl při jeho výrobě a moje vlastní ruce jej vyrobily.

Pokus o vlastní výrobu cestovatelského zápisníku ve stylu Midori

kožený diář

Práce je to zhruba na hodinu až na hodinu a půl. Použil jsem broušenou 1.5 mm silnou hovězí useň. Bohužel tato kůže je dost vláčná. Příště bych použil aspoň 2 možná 2,5 mm silnou. Kloboukovou gumičku jsem měl doma, tak jsem ji použil, nebyl záměr použít béžovou gumičku. Ale myslím, že i s ní vypadá kožený obal docela dobře.

midori traveler's notebook

Možná, že se brzy oběví v naší nabídce, samozřejmě s originálními náplněmi.

Rozpis materiálu a postup výroby

Co jsem potřeboval:

  • Hnědou broušenou hovězí useň o síle 1,5 mm (příště použiji silnější)
  • Kloboukovou gumu o průměru 2 mm
  • Žiletkový nůž
  • Šídlo

Jak jsem obal na zápisník vyráběl:

Nejdříve jsem na hovězí kůži označil šídlem 4 rohy obdélníku (22x28 cm) a nožem jsem tento obdélník vyřízl. Šídlem jsem proděravěl kůži a prodáhl kloboukovou gumu. Mírně jsem gumu napnul a svázal. Vytvořil jsem další díru pro gumové poutko na zadní straně koženého obalu na zápisník a vytvořil uzavírací poutko. Rohy jsem zakulatil podle dvoukoruny a upravil běžný sešit na rozměry zápisníku.

Edit: 11.11.2015

Úprava zápisníku na originální rozměry

Vlastnoručně vyrobený cestovatelský zápisník ve stylu Midori jsem po pár týdnech úpravil na rozměry originálního zápistníku. Můj zápisník měl ve složeném stavu rozměr 22 x 14 cm a právě ta šířka zápisníku se stala problémem. Takto široký obal na zápisník bylo možné nostit v brašně, ale když jsem vyrážel nalehko nechával jsem zápisník doma. Proto jsem se rozhodl zápisník upravit na originální rozměr.

obal na zápisník obal na knihu

Tak a můžu vyrazit na cesty. :-)

iphone

publikováno: 27.10.2015



Do mého týmu jsem přijal nového "pracanta"

V mém dlouhodobějším plánu je vyrábět vlastní kožené produkty a spíše než velkovýrobě se chci věnovat zakázkové výrobě. Z toho důvodu jsem z půdy snesl starý šicí stroj na obuv, který sloužil mému pradědovi ševci.

Nový "pracant" Singer

Původní šicí stroj po mém pradědovi již přibližně 45 let nepracoval, přesto jsem se rozhodl zrenovovat a zprovoznit ho. Věřím, že ještě nějakou službu udělá.

singer

Budoucí výroba kožených produktů

Převážně chceme vyrábět menší výrobky jako jsou pouzdra na nože, obaly na telefony nebo třeba peněženky. Ruční šití má určitě něco do sebe a většinu prozatímních produktů jsme šili ručně. Nyní chceme postoupit na vyšší level a troufnout si i na větší díla, při zachování ruční výroby.

šicí stroj

Čas ukáže

Nějaký čas potrvá, než tento krasavec bude opět pracovat. Doufám, že se usilí vynaložené zprovozněním tohoto rodinného klenotu vrátí aspoň v radosti z hotového díla.

Svého pradědu jsem sice nezažil, ale co vím z vyprávění mojí babči, tak to byl velice zručný řemeslník. Snad jsem trochu jeho umu podědil.

Demontáž stojanu a čištění

5.11.2015

Litinový stojan se šlapacím mechanizmem je již rozmontovám. Zvažuji zda stojan nechat triskami opískovat nebo jej ručně očistit od zbytků staré barvy a rzi. Demontáž stojanu šicího stroje Singer byla víceméně bezproblémová a měl bych ho složit do původního stavu snad bez probému.

šicí stroj šlapací šicí stroj foto

Se samotným strojem to bude asi horší. Ještě není plně rozmontován a bohužel jsem nenašel žádný návod na rozebrání tohoto modelu. Postupuji pomalu a opatrně, ale metodou pokus-omyl. Pokud má některý ze čtenářů nějaké návody či rady, budu za jejich poskytnutí vděčný.

Dokončená kompletní rozborka

10.11.2015

Dnes jsem povolil poslední šroubek na šicím stroji Singer... Kdo tohle dá dohromady, to by mě vážně zajímalo. :-) Samozřejmě si dělám srandu a víceméně vím jak to složit.

oprava stroje

Největší námahu mi dalo demontovat hlavní hřídel a také rozebrat šicí "hlavičku". Co nevidět půjdou hlavní části na triskání pískem. Rozhoduji se, zda zachovat původní nápisy Singer nebo stroji hodit úplně nový design.

renovace

Původní stojánek je hodně zkorodovaný a pískování se nevyhne. Pak bude možné zvolit i extravagantní barevnou kombinaci, ale možná zůstanu u černo zlaté klasiky.

stroj na šití kůže

stojan stroje

To je pro dnešek vše, už se nemohu dočkat, až šicí stroj po mém pradědovi začně opět šít kvalitní kožené produkty, ale zatím je stále moře práce přede mnou.

Veškeré pohyblivé vnitřní díly očištěny

15.11.2015

Ze zrezivělých a zatuhlých dílů jsou nyní čisté a lesklé součástky. Trvalo to sice desítky hodin práce s rotačním ocelovým kartáčem a brusným papírem, ale výsledek stojí za to. Už jen vyrobit některé požkozené díly, které bohužel není možné opravit a šicí stroj se může začít sestavovat do funkčního stavu.

foto

Příprava pro nanesení barvy

30.11.2015

Šicí stroj singer je opískován a připraven na nanesení barvy. Věřím, že pařížská modř bude v kombinaci s mosaznými doplňky vypadat skvěle. Ještě se spoustu práce předemnou, už se nemohu dočkat až se znovu rozjede a začne šít kůži.

vnitřní díly

Nápis singer na středové části bude ve zlaté barvě.

singer

Tyto díly potřebují ještě nějaké úpravy, aby se vše hýbalo jak má.

pedál

Nožní pedál šicího stroje na kůži.

levý bok triskání

Levý bok a detail středové části.

vrchní část

Vrchní části těla.

spodní díl

Spodní část těla.

řemenice

Spodní velká řemenice s tvarovanými paprsky.

Stojan šicího stroje

25.12.2015

Dnes jsem smontoval natřený stojan šicího stroje singer a vše zatím funguje jak má. Výsledek je vidět na fotografiích níže. Použitá byla syntetická základní barva na kov a syntetická vrchní barva č. 4700 Pařížská modrá (lesklá).

pracovní stůl

opraveno

singer sewing machine

Šicí stroj singer se může pustit do práce

Tak a je hotovo. pořídil jsem první fotku sestaveného šicího stroje alias našeho nového "pracanta". Zatím chybý kožený řemen, ten mám již doma.

starý šicí stroj

První test pohyblivých částí byl úspěšný a vlastnoručně vyrobené kluzné ložisko zatím funguje v naprostém pořádku. Poslední věc, která zatím není úplně vyladěná je posuv materiálu. Ten sice chodí, ale je potřeba kůži trochu pomáhat aby jehla udržovala vzdálenost stehů.

publikováno: 26.10.2015



Tetování na kůži?

Lidé, kteří nemají rádi běžné konfekční výrobky stále hledají nové cesty jak se odlišit. Jeden z našich zákazníků se nás před koupí svého prvního opasku v barvě koňak ptal, zda je možné nechat si tento opasek potetovat. V té době jsem odpověď se stoprocentní jistotou odpovědět nedokázali. Dnes již víme, že to lze.

kožený společenský opasek

Potetovaný opasek

Náš klient se i přes to , že jsem mu nedokázali odpovědět rozhodl, že to vyzkouší a my jsem čekali na výsledek. Pár měsíců uteklo jako voda a já na nějaké tetování již zapomněl. Najednou přišla zpráva včetně fotografií, která mi doslova vyrazila dech. Vskutku zajímavé dílo a musím uznat, že se mi konečný vzhled opasku celkem líbí.

tetování na kůži

potetovaný opasek tetování na pásek

A jak se líbí pásek Vám? Můžete to “dílo” okomentovat na našem facebooku.

publikováno: 12.10.2015



Soutěž o 50% slevu na kvalitní kožený opasek

Vyhrajte slevu

Společně s internetovým magazínem Venilafi.cz jsme připravili soutěž o 50% slevu na kvalitní kožený opasek. Do soutěže se můžete zapojit nejpozdněji do 7.11.2015

soutěž o pásek

Pravidla soutěže a více informací nalezente přímo na internetových stránkách magaínu Venilafi

Všem zůčastněným držíme palce.

publikováno: 10.10.2015



Kožený opasek v barvě “koňak” je zřejmě v módě

S umístěním kožených opasků od českého výrobce na e-shop se mi naskytla možnost sledovat trendy v barvě kůže. Kožené opasky nenakupuji na sklad, ale rovnou přeposílám objednávky výrobci a po výrobě je následně odesílám. Díky tomu, že každý opasek fyzicky prohlédnu před zabalením vnímám zvýšenou poptávku po opasku v barvě koňak.

Co mají všichni s tím koňakem?

Nedalo mi to a také jsem si jeden pořídil pro sebe a musím uznat, že se mi vážně líbí. Původně jsem si myslel, že ho využiji pouze ke světlým kalhotám. Opak je pravdou, i ke tmavým kalhotám se skvěle hodí a nepůsobí to nijak přehnaně. Doufám, že se brzy dostanu k tomu abych nějaké opasky nafotil na reálných lidech, prozatím Vám ukáži takovou menší kolekci našich kožených koňakových opasků. :)

kvalitní kožený opasek Opasek S lesklou sponou 003

béžový opasek Opasek Universal 047

kožený pásek Opasek Universal 047 s koženým průvlekem

společenský opasek Opasek Společenský 010

pánský opasek Opasek Dvojtě obšitý 043

pásek Opasek Jeans obšitý 045

dámský opasek Opasek Elegant 042

kožený pásek Opasek Klasik 015

Barva kožených opasků

Na fotce vypadá každý opasek trochu jinak, je to tím, že se jedná o přírodní materiál, ale hlavně proto, že jsem pokaždé fotil za jiných světelných podmínek.

Tak jak se Vám naše "koňak" pásky líbí?

publikováno: 20.09.2015



Jak se plete survival náramek

Výroba náramku z padákové šňůry

Survival náramek je náramek vyrobený z padákové šňůry přes 2 metry dlouhé a v případě potřeby lze náramek z paracordu rozplést a lano použít dle potřeby. Survival náramek se také nazívá PARA náramek nebo žoldácký náramek. Základ je u všech stejný - paracord (padáková šňůra)

paracord

Materiál na výrobu survival náramku

  • padáková šňůra (paracord) 3 m
  • plastová nebo jiná spona (přezka)

Postup výroby PARA náramku

Pomocí smyčky připevníme střed padákové šňůry k jedné z částí přezky a oba konce paracordu provlékneme druhou částí přezky. Naměříme dle požadované velikosti a pleteme podle obrázku. Při měření velikosti musíme nechat vůli. Jeden konec paracordu provlékáme spodem náramku a druhý vrchem. Při spojení více barevných šňůr lze vytvořit zajímavý vzor.

para náramek žoldácký náramek

Když dopleteme až k druhé přezce provedeme zakončení zpětným provlečením nebo zauzlováním a konce ustřihneme a zatavíme. Nesmíme zapomenout průběžně při pletení náramek zkoušet, zda nemá jiné rozměry než požadované.

náramek na přežití survival náramek

Nabídku našich PARA náramků můžete vidět na našem eshopu swifter.cz nebo si náramek nechte rovnou vyrobit od nás.

paracord bracelet

publikováno: 27.06.2015



Nejpoužívanější uzly, smyčky a spojky.

Předchozí článek pojednával o výrobě Para náramku jinak zvaného survival náramek nebo žoldácký náramek. Nyní na článek navážeme (a to doslova) praktickým využitím padákové šňůry zvané paracord. Ukážeme si totiž pár základních uzlů a pobavíme se o jejich praktických využitích na základě letitých zkušeností.

Když už potřebuji kousek toho lana a mám na ruce survival náramek, po rozmotání kolem tří metrů lana, zřejmě potřebuji něco svázat nebo uvázat.

Začínáme vázat uzly a smyčky

Plochá spojka (ambulantní uzel)

Tento uzel se využívá ke spojení dvou stejně tlustých lan, také jím zakončíme obvazování při ošetření. Proto se ploché spojce říká ambulantní uzel. Volné konce musí být na stejné straně jinak nemá uzel žádnou pevnost.

ambulantní spojka ambulantní uzel plochá spojka

Škotová spojka (škoťák)

Škoťák dokáže spojit dvě lana o různých tloušťkách a také připevnit lano k celtě nebo stonovému dílci.

škotova spojka škoťák

Lodní uzel (lodní smyčka)

Jak už název napovídá, uzel slouží k uchycení lodě ke kůlu v přístavu. Lodní smyčka se uváže a jak se loď přibližuje, námořník smyčku nahodí na kůl. Samozřejmě má uzel nesčetně dalších využití. Při bivakování, trampování, ale i slaňování a lezení. Poslední fotka ukazuje dvojtý lodní uzel.

loďák lodní uzel lodní smyčka dvojtý lodní uzel

Osmička

Osmička je uzel velmi využívaná při lezení a slaňování, protože minimálně namáhá lano v ohybech a lano tak neztrácí tolik pevnosti. Při jištění se používá oko z osmičky a při spojení dvou lan se používá osmičková spojka.

osmička osma uzel osmička

Dračí smyčka

Dračí smyčku já osobně zas tak často nepoužívám, přesto na ní někteří nedají dopustit, tak vám jí ukážu. Smyčka je vlastně pevné oko, které při správném uvázání má statickou funkci. To znamená, že se nestahuje ani neroztahuje.

dračí uzel dračí smička

Rybářská spojka

Původní účel této spojky byl v navázání vlasce na běžné lano, za které se mohla vytáhnou chycená ryba. Ale výborné vlastnosti této spojky rozšířily použití spojky i do jiných odvětví. Jak již bylo řečeno, rybářská spojka slouží ke spojení dvou lan různě, ale i stejně silných. Poslední fotka ukazuje dvojtou rybářskou spojku.

rybářšká spojka rybářský uzel uzel

Liščí smyčka

Velmi jednoduchá smyčka používaná k uchycení lana k větvi stromu nebo jiné vodorovné kulatině. Snadno uzel uvážete i rozvážete, v jednouduchosti je krása.

liščí uzel liščí smyčka

Bonus na závěr

Katův uzel, Katova smyčka, Kaťák

Uzel známý jako oprátka slouží k popravení (oběšení) odsouzeného.

katův uzel kaťák

Pokud si chcete rouzšířit znalosti v této problematice, tak nejvíce uzlů na jednou míste můžete nalézt zde. U uzlů, které chcete používat k jištění důrazně doporučuji, aby jste se je učili pod dohledem zkušených instruktorů. Za chyby se draze platí.

publikováno: 09.05.2015



Ukončení prodeje řady nožů EcoLine - Doprodej

Ukončení prodeje řady nožů EcoLine - Doprodej

Vzhledem ke skutečnosti, že společnost Victorinox přestala počátkem roku vyrábět ekonomičtější verzi zavíracích nožů zvanou Ecoline, která se lišila střenkami. Mohli jste zaznamenat, že již některé tyto nože již nejsou v nabídce našeho eshopu. Zkrátka nejsou a nebudou. Dle nás je to velká škoda, ale o tom my nerozhodujeme :-)

Přesto některé kousky máme ještě na skladě

Poslední kus nože Spartan EcoLine je k dostání zde: Spartan EcoLine

spartan

Poslední kus nože Bantam EcoLine je k dostání zde: Bantam EcoLine

bantam

Poslední kus nože Waiter EcoLine je k dostání zde: Waiter EcoLine

waiter

Poslední kus nože Recruit EcoLine je k dostání zde: Recruit EcoLine

recruit

Poslení kus nože Sportsman EcoLine je k dostání zde: Sportsman EcoLine

sportsman

Poslední kus nože My First Victorinox EcoLine je k dostání zde: My First Victorinox EcoLine

můj první victorinox

Není třeba zoufat

Úžasné zavírací nože švýcarské kvality značky Victorinox budou i nadále k dostání v klasické verzi + chystáme rozšíření naší nabídky nožů.

Děkujeme vám za přízeň

Tým Swifter.cz

publikováno: 28.05.2015



Zavírací nůž v cizí zemi

Do zahraničí za prací nebo za kulturou s nožem v kapse

Já nosím svůj “švýcarák” u sebe téměř pořád. Měl jsem ho ve Španělsku, Chorvatsku, Německu, Rakousku, Slovinsku či ve Francii a nějak jsem neřešil, zda ho můžu mít u sebe nebo nikoliv. Některými státy jsem jenom projížděl, některé jsem navštívil pracovně a v dalších jsem strávil dovolenou. V Chorvatsku a Španělsku jsem nůž dokonce nosil na krku nebo na zápěstí, když jsem měl na sobě pouze plavky.

Až poslední dobou jsem v jednou článku narazil na zákaz nošení nože ve Francii (vyjma kuchyňských nožů) Pokusil jsem se z různých webových stránek dát dohromady ucelenější informace. Budeme se bavit pouze o nožích Victorinox.

  • V Belgii nůž u sebe mít nemůžete.
  • V Dánsku můžete nosit zavírací nůž (bez možnosti otevření jednou rukou) do délky čepele 7 cm.
  • Ve Finsku zavírací nůž pro běžný účel nosit můžete.
  • Ve Francii nůž (automatické otevírání, delší než 10 cm) u sebe mít nemůžete, ostatní záleží na posouzení úředníka.
  • V Nizozemsku můžete mít zavírací nůž s délkou čepele do 7 cm. Ve velkých městech toto povolení neplatí.
  • V Itálii je ve městech nošení nože zakázáno.
  • V Irsku mít zavírací nůž do délky čepele 7,6 cm
  • V Maďarsku platí zákaz nožů s delší čepelí než 8 cm na veřejných místech.
  • V Německu jsou zavírací nože s délkou čepele do 8,5 cm povoleny, pokud nelze nůž otevřít jednou rukou a nemá oboustranně broušenou čepel.
  • V Polsku nůž u sebe mít můžete.
  • V Norsku zavírací nůž u sebe mít můžete avšak ne v městech.
  • V Rakousku zavírací nůž u sebe mít můžete, ale nesmíte sním chodit na veřejné akce, úřady a do škol.
  • V Řecku zavírací nůž u sebe mít můžete, ale ne na veřejných akcích
  • Ve Slovinsku zavírací nůž u sebe mít můžete.
  • Ve Španělsku můžete mít u sebe zavírací nůž s délkou čepele do 10 cm.
  • Ve Švédsku u sebe zavírací nůž mít můžete.
  • Ve Švýcarsku u sebe zavírací nůž mít můžete (nesmí jít otevřít jednou rukou).
  • Ve Velké Británii můžete mít zavírací nůž do délky čepele 7,6 cm

    Před navštívením dané země doporučujeme ověření aktuálnosti informací. Informace zde obsažené jsou čerpány z různých zdrojů a není možnost ověření správnosti informací.

    Jak jsou na tom zavírací nože s délkou čepele?

    Nože 84 mm mají celkovou délku čepele 63 mm a délka ostří je 55 mm. Nože 91 mm mají celkovou délku čepele 67 mm a délka ostří je 59 mm.

bantam spartan

publikováno: 17.05.2015



Pár emailů, které nás potěšily a nové polepy s logem SWIFTER na auto

Pár emailů od našich zákazníků, kteří nám svoji spokojenost sdělily krátkou zprávou.

Jan O. Praha

Dobrý den,

děkuji moc za dotaz, barva super, materiál super, délka super. Jen jsem si měl vybrat větší šířku :-) Brzy si od vás objednám nový širší, neb jsem spokojen.

Stanislav J. Plzeň

Dobrý den, děkuji za zájem. Pásek dorazil a za tu cenu vypadá zatím jako zajímavý kousek. Jen kožené očko je trochu menší a pásek musím provlékat s trochou síly. Doufám, že časem trochu povolí a že se kůže "neošoupe" :-)

Dita P. Praha

Dobrý den,

opasky se líbí a dobře sedí :) Děkuji za rychlé vyřízení objednávky.

Hezký den!

Michal V. Praha

Opasek je perfektní děkuji. Určitě do budoucna plánuji i nějaký další.

Hana P. Děčín

Skvělá komunikace, rychlé dodání, krásná práce...děkuji.

Jiří M. Plzeň

Dobrý večer, pásek dorazil v naprostém pořádku a vypadá bezvedně. Jestli také vydrží, bude to skvělá koupě :) Děkuji za rychlé vyřízení i poskytnutou slevu. Hezký večer. JM

Z našich facebookových stránek:

Šárka K. Velký Osek

Koupila jsem supr senzační pásek, konečně něco kvalitního, takto si aspoň nebudu muset pořád kupovat ty obyčejné pásky z normálních obchodů, které se mi měsíc co měsíc rozpadnou! Navíc ten 3,5 cm působí krásně elegantně, vůbec ne robustně, z čehož jsem zprvu měla trochu obavy, a skvěle se hodí i pro dámy :-) Takže všem doporučuji!

Marek K. Kolín

Koupil jsem nůž Victorinox Camper. Je velice praktický s nožem jsem velice spokojený.Má pro mě dostačující počet funkcí. Prodávající mi nůž předvedl ve všech směrech. Já osobně hodnotím 5 z 5.

Nové polepy na vozidlo

Reklama je důležitá pro rozjezd jakéhokoliv businessu. S vozidlem jezdím celkem často v Praze, Kolíně, Pardubicích a párkrát do roka vyrážím na Vysočinu. Tak jsem si řekl proč ne? Výsledek můžete vidět níže.

škoda octavia 1,9 tdi

publikováno: 09.05.2015



Jak vybrat správnou délku opasku

To že kvalitní kožený opasek by měl mít doma každý a ne jeden víme všichni. Ale jak si vybrat správnou délku pásku, když každý výrobce délku značí jinak? Na tuto otázku naleznete odpověď zde. Text níže se vztahuje na opasky prodávané na ehopu Swifter.cz

Jak zapínat opasek

Na kterou dírku se opasek zapíná? Pravidlo říká, že se opasek zapíná na prostření dírku. Opasky od nás mají z důvodu větší variability dírek šest. Zákazník si tedy zvolí zda využije dírku třetí nebo čtvrtou.

Správná délka opasku

Naše opasky jsou značené vždy k první dírce. Dírky v opasku jsou vysekané po třech centimetrech a celkem je jich šest. Například pásek velikosti 100 má celkovou délku 123 cm.

Proto je vhodné změřit obvod pasu (v místě nošení opasku) a od změřeného obvodu odečíst 6 cm. K výslednému údaji vybrat nejvhodnější variantu.

délka opasku

Nebo můžete využít druhou metodu. Stačí si změřit obvod pasu a tento údaj nám zaslat a my Vám vybereme nejvhodnější délku

Volba barvy pásku

Co se barvy kůže týče, vše závisí na vkusu nositele. Jen dodáme, že jsme schopni na zakázku vyrobit opasek například z červené nebo modré kůže nebo s kontrastním (barevném) obšitím

barevný pásek

Rádi poradíme

Neváhejte nás kontaktovat s jakýmkoliv dotazem. Vždy rádi Vám pomůžeme a odborněji poradíme.

Tým Swifter.cz

publikováno: 28.04.2015



Victorinox Camper

Nůž Victorinox Camper

victorinox camper švýcarský nůž

V tomto článečku bych Vám rád přiblížil konkrétní nůž. Victorinox Camper má stejné nástroje jako nůž Spartan, ale navíc má dvouřadou pilku na dřevo. Má tedy třináct funkcí (nástrojů).

Nástroj číslo jedna je velká čepel. Ostří této čepele má užitnou délku 58 mm. Ostří malé čepele má užitnou délku 35 mm a dá se lépe využít na jemnější práce s nožem. Velký nůž se naopak více hodí k větším úkonům.

Vývrtka v otevřeném stavu tvoří s nožem nohu písmena “T” a nůž tvoří rukojeť vývrtky. Nemusíme se bát zabrat, zatím jsem vždy otevřel láhev na korkový uzávěr. Některé šly dost ztuha a domácí vývrtky zde nepochodily.

vývrtka

Otvírák na konzervy s malým šroubovákem patentovaný firmou Victorinox je velmi povedený. Díky unikátnímu tvaru se sním dobře pracuje a také v sobě skrývá malý plochý šroubovák, který navíc skvěle padne do hlavičky křížového vrutu.

Otvírák na lahve funguje spolehlivě a dřív, než někdo vyloví domácí otvírák, já již mám své pití otevřené. Drážka v otvíráku slouží ke zbavení izolace z drátů a kabelů. Přední část otvíráku slouží jako velký plochý šroubovák.

Vedle vývrtky je nástroj výstružník. Slouží k ručnímu vrtání do dřeva, dá se použít jako šídlo a v nouzi i jako jehla.

Každý Victorinox je opatřen malým kroužkem na klíče. Slouží především k upevnění nylonové šňůrky nebo pojistného řetízku. Šňůrka se používá k vytažení nože z pouzdra při použití rukavic.

poutko na nůž kožené pouzdro na nůž

Pinzetu a párátko známe všichni a občas je využije každý.

Dvouřadá pilka na dřevo má 66 mm dlouhé ostří a z vlastní zkušenosti musím říct, že maká opravdu dobře. Menší větev do průměru 4 cm máme za pár vteřin přeříznutou a zuby něco vydrží.

Ukázkové fotografie jsou níže.

victorinox pilka výstružník victorinox šídlo victorinox výstružník

publikováno: 31.03.2015



Kvalitní kožený opasek do tisícovky?

Jak poznat kvalitní pásek a je možné sehnat kožený opasek pod tisíc korun?

K těmto textům mě pobídl kamarád, který si mi postěžoval, že nemůže najít kloudný článek na internetu, jež by ho zasvětil to tajů výrobků z kůže. Konkrétně se jednalo o kožené pásky.

Při svém pátrání na internetu objevil několik článků u kterých se autoři rozcházeli v názorech na kvalitní kožené opasky. Já jsem většinu článků prostudoval a jelikož sám kožené opásky prodávám, tak bych rád řekl něco málo k tématu.

Setkal jsem se s názorem autora jenž tvrdí, že pásek pod tisíc korun nemůže být z pravé kůže. No, opasky mnou prodávané jsou z pravé kůže, dokonce hodně kvalitní hověziny (kůže z býka či krávy).

černý pásek

Dále, že opasek musí být ze dvou, tří či více vrstev. To jako proč? Kvůli výdrži? Sám používám to co prodávám a opasek, který mám zrovna na sobě, používám již téměř tři roky. Troufnu si říct, že není ani v polovině životnosti. Kůže použitá na pásek je silná 4 mm, hrany zakulaceny a zaleštěny. Samozřejmě mohu zadat výrobu i několikavrstvých opasků, výroba se trochu prodraží, ale nepřinese to nic. Životnost zůstane skvělá, jen cena bude vyšší.

Šířku opasku autoři uvádí 35 mm jako nejpoužívanější. Jasně do společenských kalhot určitě, ale do kalhot volnočasových nebo jeansů je standart 40 mm opasek.

hnědý opasek

Při výběru opasku lajk zřejmě nepozná kvalitu materiálu na první pohled. Pouhopouhý nápis 100% kůže Vám kvalitu nezaručí, může se jednat o slisovanou koženou drť, nebo slepené vrstvičky škáry (tenké zbytkové kůže). Dokonce ani značka nezaručuje kvalitu materiálu a už vůbec ne cena. Drahý pásek se nerovná kvalitní…

Nákupem opasku, který je vyroben ze svrchní hověziny chybu neuděláte. Dobrý výrobce Vám nabídne i víceletou záruku.

Kvalitní kožený opasek Swifter je vyráběn ze svrchní hověziny. Je vyráběn v České Republice. Tak aby Vám vydržel léta letoucí.

publikováno: 29.03.2015



Výrobci #1

Zavírací nože Victorinox

Výrobce námi propagovaných zavíracích nožů nese název Victorinox. Společnost byla založená v roce 1884 jako čistě nožířská firma a zakladatelem byl Karl Elsener. Pár let po založení začala společnost Victorinox dodávat nože pro švýcarskou armádu. Armáda ve Švýcarsku nebyla jediná armáda, která měla postupem času zájem o kvalitní nože.

Victorinox Spartan

Ve spojených státech jsou nože dodnes známé jako "Swiss Army Knife". Dnes již snad není země kde by pojem švýcarský zavírák neznali. Společnost vlastní několik patentů, například šroubováček do vývrtky nebo otvírák na konzervy se šroubovákem a další.

šroubováček

Nůž, který nosím v kapse já nese název Spartan. Vlastním ho již od roku 2010 a stále slouží bez problému. Docela jsem si oblíbil ecoline produkci, jsou levněší ale také mají dle mě příjemnější střenky. Ty jsou matový a také drsnější. Edit: bohužel se již řada ecoline přestala vyrábět, přesto je možnost na některé nože občas někde narazit.

Na našich stránkách nabízíme zavírací nože délky 84 mm, 91 mm, 111 mm a také příslušenství k těmto nožům.

Součástí nožů Victorinox je i pinzeta s párátkem.

Bantam ecoline

Společnost Victorinox vyrábí také hodinky, parfémy a další vybavení. Pro další informace o společnosti Victorinox koukněte na wikipedii

publikováno: 29.03.2015



Vítejte na stránkách Swifter.cz

Vítejte drazí návštěvníci našeho eshopu a také blogu Swifter

Zde na tomto blogu se dozvíte co je u nás nového.. Dále se budeme snažit sem psát smysluplné recenze a návody související se zbožím o které se zajímáme.

Jsme internetový obchod specializující se na doplňky pro muže, které by měl mít dle nás každý chlap u sebe.

Více se o nás dozvíte v sekci "O nás" nebo v sekci "Kontakt". Mimo jiné jsme také na facebooku a na Instagramu

publikováno: 29.03.2015





Registrace | Přihlášení