logo

Opasková přezka

publikováno: 27.10.2015

Opaskové přezky a spony rozdělujeme podle způsobu připevnění k opasku do tří kategorií. Přišitá, přinýtovaná a nacvaknutá.

Přišitá přezka

Námi hodně propagovaný způsob připevnění spony k pásku. Přišití opaskové spony k opasku je sice nepracnější ze všech způsobů, ale také vypadá nejlépe. Šitý opasek = přišitá přezka.

Pevná opasková kůže se musí v místě přišití spony nejdříve ztenčit, protože takto kvalitní a houževnatá kůže by se jen těžko ohýbala o 180°. Následně se spona přišije.

Takovýto pásek má dlouhou životnost a vypadá velmi dobře.

Příkladem šitého pásku může být tento pásek do džín.

přezka na opasek

opasková spona

Pozn.: foceno na opasku, který má za sebou 5 let používání.

Přinýtovaná přezka

Relativně pevný, ale nevzhledný způsob jak uchytit sponu k opasku. V principu může jít buď o nýty nebo o šrouby, rozdíl je pouze v tom, že nýty jsou pevně spojené a šrouby lze povolit a opasek je možné dodatečně zkrátit. Ke konci opasku je spona přidělána pomocí další (tenčí) kůže, kterou se opasková spona provlékne a kůže se snýtuje (sešroubuje) s opaskem.

Tuto metodu nevyužíváme. Je sice jednoduchá pro výrobu opasku, ale ve výsledku je opasek v místě zapínání moc tlustý a nehezký.

Nacvaknutá přezka

Velice snadný a relativně hezký způsob přidělání přezky k opasku. Musí se použít přezka se speciálním upínacím mechanizmem, který zajistí přezku na opasku.

Využití má pouze u společenských opasků, kde je kladen vyšší důraz na estetiku. Hlavní výhodou je, že může majitel takovéto přezky kombinovat více kožených pásků v různých barvách kůže s různými přezkami.

Tento způsob využíváme například tu tohoto pánského společenského opasku.

spona na pásek

přezka na pásek

Pozn.: pásek na fotografiích má také již pár let za sebou.


Registrace | Přihlášení