logo

Cestovatelský zápisník ve stylu midori

publikováno: 27.10.2015

Když se mi něco líbí a chci si to pořídit často se zděsím ceny produktu, který mi padl do oka. Jelikož také prodávám kožené produkty, tak si mohu lehce spočítat náročnost i výrobní náklady.

kožený zápisník

Co je Midori traveler's notebook?

Japonský zápisník Midori, made in Thailand... Kožený obal a celkem propracovaný systém upínání zápisníků (náplní) pomocí gumiček úplně odstranil jakýkoliv jiný upínací mechanizmus zmámý z zápisníků běžně dostupných tady v Evropě a zároveň zlevnil výrobu (cena gumičky vs. cena kovolého upínacího mechanismu)

Náplně do zápisníku si samozřejmě vyrobit nemohu, protože se jedná o japonský (asi rýžový) papír, ale kožený obal by problém neměl být. Však se o tom za chvíli přesvědčím.

Kultovní záležitost

kožený diář

Na internetu jsem oběvil mnoho názorů, že se jedná o kultovní záležitost a že není možné tuto "duši" při vlastní výrobě vtisknout do cestovatelského zápisníku. No, také mám rád kultovní věci, ale obal na zápisník je obal na zápisník. Já sám jsem nedávno přinesl z půdu starý šicí stroj po pradědovi a chystám se ho zprovoznit a pracovat na něm. Měl jsem možnost koupit šicí stroj elektrický, ale radši zainvestuji do tohoto rodinného pokladu. To je pro mě srdcová záležitost, ne nějaký Japonský obal na zápisník vyrobený v Thajsku. Možná pro mě bude mít ještě vetší cenu, právě proto, že jsem byl při jeho výrobě a moje vlastní ruce jej vyrobily.

Pokus o vlastní výrobu cestovatelského zápisníku ve stylu Midori

kožený diář

Práce je to zhruba na hodinu až na hodinu a půl. Použil jsem broušenou 1.5 mm silnou hovězí useň. Bohužel tato kůže je dost vláčná. Příště bych použil aspoň 2 možná 2,5 mm silnou. Kloboukovou gumičku jsem měl doma, tak jsem ji použil, nebyl záměr použít béžovou gumičku. Ale myslím, že i s ní vypadá kožený obal docela dobře.

midori traveler's notebook

Možná, že se brzy oběví v naší nabídce, samozřejmě s originálními náplněmi.

Rozpis materiálu a postup výroby

Co jsem potřeboval:

  • Hnědou broušenou hovězí useň o síle 1,5 mm (příště použiji silnější)
  • Kloboukovou gumu o průměru 2 mm
  • Žiletkový nůž
  • Šídlo

Jak jsem obal na zápisník vyráběl:

Nejdříve jsem na hovězí kůži označil šídlem 4 rohy obdélníku (22x28 cm) a nožem jsem tento obdélník vyřízl. Šídlem jsem proděravěl kůži a prodáhl kloboukovou gumu. Mírně jsem gumu napnul a svázal. Vytvořil jsem další díru pro gumové poutko na zadní straně koženého obalu na zápisník a vytvořil uzavírací poutko. Rohy jsem zakulatil podle dvoukoruny a upravil běžný sešit na rozměry zápisníku.

Edit: 11.11.2015

Úprava zápisníku na originální rozměry

Vlastnoručně vyrobený cestovatelský zápisník ve stylu Midori jsem po pár týdnech úpravil na rozměry originálního zápistníku. Můj zápisník měl ve složeném stavu rozměr 22 x 14 cm a právě ta šířka zápisníku se stala problémem. Takto široký obal na zápisník bylo možné nostit v brašně, ale když jsem vyrážel nalehko nechával jsem zápisník doma. Proto jsem se rozhodl zápisník upravit na originální rozměr.

obal na zápisník obal na knihu

Tak a můžu vyrazit na cesty. :-)

iphone


Registrace | Přihlášení