logo

Do mého týmu jsem přijal nového "pracanta"

publikováno: 26.10.2015

V mém dlouhodobějším plánu je vyrábět vlastní kožené produkty a spíše než velkovýrobě se chci věnovat zakázkové výrobě. Z toho důvodu jsem z půdy snesl starý šicí stroj na obuv, který sloužil mému pradědovi ševci.

Nový "pracant" Singer

Původní šicí stroj po mém pradědovi již přibližně 45 let nepracoval, přesto jsem se rozhodl zrenovovat a zprovoznit ho. Věřím, že ještě nějakou službu udělá.

singer

Budoucí výroba kožených produktů

Převážně chceme vyrábět menší výrobky jako jsou pouzdra na nože, obaly na telefony nebo třeba peněženky. Ruční šití má určitě něco do sebe a většinu prozatímních produktů jsme šili ručně. Nyní chceme postoupit na vyšší level a troufnout si i na větší díla, při zachování ruční výroby.

šicí stroj

Čas ukáže

Nějaký čas potrvá, než tento krasavec bude opět pracovat. Doufám, že se usilí vynaložené zprovozněním tohoto rodinného klenotu vrátí aspoň v radosti z hotového díla.

Svého pradědu jsem sice nezažil, ale co vím z vyprávění mojí babči, tak to byl velice zručný řemeslník. Snad jsem trochu jeho umu podědil.

Demontáž stojanu a čištění

5.11.2015

Litinový stojan se šlapacím mechanizmem je již rozmontovám. Zvažuji zda stojan nechat triskami opískovat nebo jej ručně očistit od zbytků staré barvy a rzi. Demontáž stojanu šicího stroje Singer byla víceméně bezproblémová a měl bych ho složit do původního stavu snad bez probému.

šicí stroj šlapací šicí stroj foto

Se samotným strojem to bude asi horší. Ještě není plně rozmontován a bohužel jsem nenašel žádný návod na rozebrání tohoto modelu. Postupuji pomalu a opatrně, ale metodou pokus-omyl. Pokud má některý ze čtenářů nějaké návody či rady, budu za jejich poskytnutí vděčný.

Dokončená kompletní rozborka

10.11.2015

Dnes jsem povolil poslední šroubek na šicím stroji Singer... Kdo tohle dá dohromady, to by mě vážně zajímalo. :-) Samozřejmě si dělám srandu a víceméně vím jak to složit.

oprava stroje

Největší námahu mi dalo demontovat hlavní hřídel a také rozebrat šicí "hlavičku". Co nevidět půjdou hlavní části na triskání pískem. Rozhoduji se, zda zachovat původní nápisy Singer nebo stroji hodit úplně nový design.

renovace

Původní stojánek je hodně zkorodovaný a pískování se nevyhne. Pak bude možné zvolit i extravagantní barevnou kombinaci, ale možná zůstanu u černo zlaté klasiky.

stroj na šití kůže

stojan stroje

To je pro dnešek vše, už se nemohu dočkat, až šicí stroj po mém pradědovi začně opět šít kvalitní kožené produkty, ale zatím je stále moře práce přede mnou.

Veškeré pohyblivé vnitřní díly očištěny

15.11.2015

Ze zrezivělých a zatuhlých dílů jsou nyní čisté a lesklé součástky. Trvalo to sice desítky hodin práce s rotačním ocelovým kartáčem a brusným papírem, ale výsledek stojí za to. Už jen vyrobit některé požkozené díly, které bohužel není možné opravit a šicí stroj se může začít sestavovat do funkčního stavu.

foto

Příprava pro nanesení barvy

30.11.2015

Šicí stroj singer je opískován a připraven na nanesení barvy. Věřím, že pařížská modř bude v kombinaci s mosaznými doplňky vypadat skvěle. Ještě se spoustu práce předemnou, už se nemohu dočkat až se znovu rozjede a začne šít kůži.

vnitřní díly

Nápis singer na středové části bude ve zlaté barvě.

singer

Tyto díly potřebují ještě nějaké úpravy, aby se vše hýbalo jak má.

pedál

Nožní pedál šicího stroje na kůži.

levý bok triskání

Levý bok a detail středové části.

vrchní část

Vrchní části těla.

spodní díl

Spodní část těla.

řemenice

Spodní velká řemenice s tvarovanými paprsky.

Stojan šicího stroje

25.12.2015

Dnes jsem smontoval natřený stojan šicího stroje singer a vše zatím funguje jak má. Výsledek je vidět na fotografiích níže. Použitá byla syntetická základní barva na kov a syntetická vrchní barva č. 4700 Pařížská modrá (lesklá).

pracovní stůl

opraveno

singer sewing machine

Šicí stroj singer se může pustit do práce

Tak a je hotovo. pořídil jsem první fotku sestaveného šicího stroje alias našeho nového "pracanta". Zatím chybý kožený řemen, ten mám již doma.

starý šicí stroj

První test pohyblivých částí byl úspěšný a vlastnoručně vyrobené kluzné ložisko zatím funguje v naprostém pořádku. Poslední věc, která zatím není úplně vyladěná je posuv materiálu. Ten sice chodí, ale je potřeba kůži trochu pomáhat aby jehla udržovala vzdálenost stehů.


Registrace | Přihlášení