logo

Kožené pouzdro na nůž

publikováno: 04.08.2016

Výběr vhodné tříslo-činěné hovězí usně

Je potřeba vybrat dostatečně velký kus kůže, protože při tvarování je potřeba kůži (useň) uchytit k pevné podložce aby byla fixována a lépe se tvarovala. Já jsem zvolil kvalitní třísločiněnou hovězí hlazenku.

kvalitní kůže

Výroba koženého pouzdra

Nejdříve kůži namočím. Doporučuji alespoň na 10 minut ve vlažné vodě. Poté si rozvrhnu jak hodně bude kožené pouzdro překrývat nůž nebo jiný předmět pro který pouzdro tvořím. Nůž obalím do potravinářské fólie aby se do nože nedostala vlhkost. Následně položím na nůž namočenou kůži a začnu hladítkem tvarovat.

výroba pouzdra na nůž

Po základním vytvarování kůži přichytím ke dřevěné podložce. Použil jsem obyčejné hřebíky, protože jsem nenašel sponkovačku. Přichycenou kůži dále tvaruji podle nože. Tvaruji tak dlouho dokud kůže nezačíná držet tvar a schnout.

tvarování usně

Průvlek na opasek

Zadní část pouzdra vyrábím ze dvou kusů kůže svrchní částí směrem od nože. Vyříznu průvlek na opasek, který může být vodorovný, svislý nebo šikmý, záleží na způsobu nošení nože na pásku. Zadní část pouzdra je potřeba slepit, ale při lepení vynechat místo kde je onen průvlek. Já používám Patex Chemopren na kůži.

Slepení s sešití pouzdra

lepení pouzdra na nůž

Tvarovanou část pouzdra přilepím k zadní části. Vyznačím si stehy a šídlem vytvořím dírky. Přední i zadní část sešiji a stehy lehce zatlačím hladítkem do pouzdra. Nyní už jen obrousím hrany pouzdra a případně pouzdro nabarvím na požadovaný odstín.

šití koženého pouzdra

A kožené pouzdro na zavírací nůž je hotové. Co říkáte na výsledek?

kožené pouzdro na opasek


Registrace | Přihlášení